Deze geschakelde jaren 90 woning bevindt zich aan de Sloterweg, één van de meest groene straten van de stad. HOP werd gevraagd een grote uitbreiding en renovatie te ontwerpen, zodat het gezin met drie jonge kinderen hier nog vele jaren kon blijven wonen. De woning is daarom aan de zijkant en achterkant uitgebreid met 70m2 extra woonruimte waardoor de totale bruto vloeroppervlakte van het huis uitkomt op 237m2. In de dubbel hoge uitbouw aan de zijkant bevindt zich op de begane grond een verdiept zitgedeelte (een zogeheten ‘zitkuil’) en een kinderkamer, beide geschakeld (door middel van constructieve doorbraken) aan de ruimte in het bestaande gedeelte waar zich de eetkamer en de keuken bevindt.

De uitbreiding van het huis vouwt zich als het ware om het gebouw heen. Aan de ene kant contrasteert het door af te wijken in materiaalgebruik en vorm, maar aan de andere kant gaat het een duidelijke relatie aan met het hoofdgebouw: De nieuwe vierkante ramen in de voorgevel van het hoofdgebouw zijn doorgezet in de uitbouw en een horizontale band, in de vorm van stucwerk op het hoofdgebouw en horizontale houten latten in de uitbouw, zet zich door langs het gehele huis op een hoogte van circa 3 meter. Om het volume nog meer op te breken bevindt zich aan de voorzijde een overstek met een schuine terugliggende gevel op de begane grond, waardoor er een vloeiende beweging om het huis heen ontstaat wanneer de bewoners vanuit de voortuin naar de achtertuin lopen.

Locatie
Amsterdam
Programma
Wonen
Jaar
2023
Grootte
237m2

Project image
Project image

Before/afterBefore/after

Profile picture

In dit project is er bewust gekozen voor het toepassen van zoveel mogelijk duurzame materialen. Alle kozijnen zijn gemaakt van het zeer duurzame Accoya hout met een transparante coating en het 110m2 grote oppervlak van de gevel is afgewerkt met thermisch gemodificeerde hardhouten latten, zonder coating, zodat deze zullen vergrijzen en de uitbouw daardoor steeds verder op zal gaan in zijn omgeving. De constructie van het nieuwe gedeelte is volledig van houtskeletbouw (verdiepingsvloer, wanden en dak) en ook in het interieur zijn vele afwerkingen in hout te vinden, zoals voor de keuken, inbouwkasten en de trappen. Het resultaat is een vloeiende overgang tussen binnen en buiten, beneden en boven en tussen bestaand en nieuw, in materialisatie, vorm en esthetiek.

Vergelijkbare

projecten