Afrikanerplein

Spacious ground floor home that features a meticulously designed wooden extension within Amsterdam Oost

AFRIKANERPLEIN
EFFICIENT Z-SHAPED FLOOR PLAN

Location: Amsterdam

Year: 2022
Size: 87 m2

Programme:
residential

Four large glass panes look out over the lush garden. One of our co-founders (Bo) bought an outworn house at the Afrikanerplein in Amsterdam East together with his girlfriend Jorinde van Essen and completely turned the place upside-down.

The design includes an extension over the full width of the garden. The  Z-shape of the floor plan made it possible to create a living space and a the master bed room on the garden side.

 

Due to the absence of corridors in the house and a living area that extends from the street side to the garden side, the space feels very generous. The oak wall cupboard is divided into three parts, and contains the toilet, kitchen, bookcases, wardrobes and a hidden storage room.

 

The large exterior sliding glass doors that are always open in summer invite the inhabitants to often use the (herb) garden as an extension of the living room.

 

Photography by Michael Cerrone

Afrikanerplein

project highlights

complete overhaul of an outworn 1930s home

carefully analysing the existing situation and coming up with interesting new ways of arranging the interior spaces

the details are not the details 
they are the design

from the wooden facade to the bespoke cabinetry - every inch of this home has been carefully detailed

efficient floor plan means more square meters

 

the floor plan has been carefully designed to not include corridors which makes every m2 usable as living space