Anook staat voor "een hoekje" (a-nook): een plek of hoekje om je terug te trekken, dat afzondering of geborgenheid biedt. Deze definitie was de drijfveer van de eigenaresse Julia, een Amerikaans-Duitse kok met de ambitie om haar eigen bakkerij in Amsterdam te beginnen. Anook Bakehouse moet je het gevoel geven dat je je in een warme en comfortabele ruimte bevindt, maar voert je tegelijkertijd ver weg in een mediterrane omgeving met hints naar plaatsen als Marrakesh en Bali.

HOP was verantwoordelijk voor het gehele interieurontwerp en de renovatie van de buitenkant. De stenen gevel en kozijnen werden gerestaureerd en geschilderd in roomwitte en terracotta kleuren, als aanvulling op het interieur. De glazen pui is in de oorspronkelijke staat teruggebracht met gebogen glas en een bronzen strip die begin 20e eeuw op een soortgelijke manier is gebouwd voor de eerste huurder: (ook) een bakkerij.

Het interieur van het café bestaat uit twee delen: de begane grond en de bovenverdieping. Op de begane grond trekt de stenen toonbank alle aandacht vanaf de straatkant. Bekleed met terracotta tegels uit Portugal en voorzien van een grote gebogen glazen vitrine met beeldige Amerikaanse taarten en gebakjes, kan deze toonbank niet onopgemerkt voorbijgaan aan voetgangers. Boven de vitrine hangen handgemaakte terracotta hangers en op de achterwand zijn op maat gemaakte 3D-geprinte wandlampen geplaatst, geschilderd in dezelfde kleur als de muren.

Locatie
Amsterdam
Programma
Specialiteiten koffie, gebakjes en taarten
Jaar
2023
Grootte
40 m2 cafe / 42 m2 kelder (keukens)

Op de begane grond trekt de stenen toonbank alle aandacht

Project image
Project image

Boven bevindt zich de "nook" (het knusse hoekje)

Before/afterBefore/after

Profile picture

Aan de achterkant staat een op maat gemaakte plantenbak met cactussen en een terracotta gekleurde stalen leuning die je van de begane grond naar de bovenverdieping leidt. De bovenverdieping herbergt het zitgedeelte en de winkel. In dit gedeelte zijn nieuwe muren gebouwd met daarin nisjes voor terracotta kunst en een "nook": een speciale plek voor twee personen in de hoek om onder vier ogen te kletsen. De muren, nis, zitbank en vloer zijn allemaal afgewerkt met een betonachtig stucwerk om de mediterrane sfeer van deze ruimte te versterken.

Vergelijkbare

projecten