220414_NJonkerstraat_BG_HOP_michaelcerrone_9.jpg

Transformation of a former garage into an industrial living space in the center of Amsterdam

NIEUWE JONKERSTRAAT

Location: Amsterdam

Year: 2022
Size: 100 m2 living (ground floor + second floor)

Programme: residential

In the center of Amsterdam, nearby the Nieuwmarkt, HOP transformed a former garage into an industrial living space with a high ceilings and robust materials. The new facade maintains the look and feel of the original garage doors which used to slide sideways into the space. Daylight enters the space not only from the street-side but also from a walkable glass plate in the ceiling at the back wall which at the same time functions as a visual connection between the ground floor and the second floor. 

 

The interior houses the largest kitchen that HOP has designed so far with 7 meters of high and low cabinets along one of the side walls. The cabinets and kitchen island are built up from solid oak wood laminated in three layers for extra durability. The countertops feature a light brown Silestone material interrupted by 60cm of dark green Dekton on which the owners can place their hot pans or oven dishes. On the other side of the space is a large cabinet built from Viroc (cement-based wooden panels) which emphasizes the industrial atmosphere and also contains a hidden door the toilet area below the stairs. 

Photography by Michael Cerrone

220414_NJonkerstraat_ext_HOP_michaelcerrone_2.jpg
220414_NJonkerstraat_1e_HOP_michaelcerrone_2.jpg

project highlights

the new facade maintains the look and feel of the original garage doors

a steel spiral staircase connects the living area on the second floor with the bedrooms on the third floor

daylight enters the back of the kitchen from a skylight in the ceiling